Esimerkki onnistuneesta yritysjärjestelystä – tapaus Rakennus Oy Isotalo

Julkaistu 24.08.2018

Toimimme viime vuonna Rakennus Oy Isotalon neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa raisiolainen Arjasmaa Yhtiöt osti enemmistöosuuden Rakennus Oy Isotalosta. Kun kaupasta oli kulunut reilu puoli vuotta, kysyimme Rakennus Oy Isotalon perustajalta ja toimitusjohtajalta Ilkka Isotalolta kommentteja yrityskauppaan liittyen.

Rakennus Oy Isotalo on vuonna 1994 perustettu pääkaupunkiseudulla toimiva rakennusliike, joka keskittyy toimisto- ja liiketilasaneerauksiin sekä kaupan ja teollisuuden uudiskohteiden rakentamiseen. He tekevät niin kokonaisurakoita, jaettuja urakoita kuin suunnittelun sisältävää kokonaisvastuurakentamistakin. Rakennus Oy Isotalon viimeksi päättyneen tilikauden liikevaihto oli 17,6 miljoonaa euroa ja yhtiön toiminta on ollut tuloksellista.

Hyvin menestyvä rakennusalan yhtiö siis kyseessä. Rakennus Oy Isotalon perustaja, osakas ja toimitusjohtaja Ilkka Isotalolla oli kuitenkin jo jonkin aikaa hautunut mielessään ajatus yrityksen myymisestä. 

– Tarve yrityksen myynnille oli sikäli ilmeinen, että toivoin yritykselle jatkoa, mutta ikää alkoi jo itselle karttua ja toisaalta omat lapseni työskentelevät muilla aloilla. Yrityskauppa tuntui siis luonnolliselta jatkumolta. Halusin hyvissä ajoin olla asian kanssa liikkeellä, sillä mielestäni yrityskauppaan pitää varata riittävästi aikaa, että siirtymä myyjältä ostajalle sujuu ongelmitta, taustoittaa Rakennus Oy Isotalon nykyinen toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen Ilkka Isotalo.

Toukokuussa 2017 alkoi tapahtua

Isotalo aloitti ensin ottamalla joitain tunnustelevia askeleita yrityskaupan saralla – ilman toivottua lopputulosta. Mergertumin yhteydenotto keväällä 2017 oli siis varsin tervetullut.

– Mergertumin yhteydenoton jälkeen alkoi homma rullaamaan. Heidän toimintansa oli heti alusta lähtien määrätietoista ja ammattitaitoista. Yhteisenä ajatuksena meillä oli, että loppukevään ja kesän aikana tehdään aineiston keruuta ja kartoitusta ja sitten lomakauden jälkeen alettaisiin käydä neuvotteluja potentiaalisten ostajien kanssa. Ja sehän meni juuri suunnitelman mukaan, Isotalo toteaa.

Rakennus Oy Isotalon yritysjärjestely todellakin eteni suunnitellusti. Me Mergertumilla aloitimme projektin normaaliin tapaan kattavalla tilannekartoituksella ja lähtötietojen keruulla hyvässä yhteistyössä asiakkaamme kanssa. Tässä vaiheessa teimme myös yhtiön arvonmäärityksen ja kävimme sen asiakkaan kanssa läpi hyvässä yhteisymmärryksessä. Kun tietoa oli kerätty riittävästi ja yrityksen esittelyaineisto oli valmis, menivät kesäkuukaudet hyvin pitkälti sopivien ostajakandidaattien haarukoinnissa ja lomakauden loputtua Isotalolla oli useampi vaihtoehto, joiden kanssa lähteä neuvottelemaan.

– Neuvottelin muutaman ehdokkaan kanssa, mutta aika nopeasti sieltä nousi esille yksi sopivalta tuntuva ostaja, jolla oli samansuuntaisia ajatuksia yrityksen jatkosta. Lopulta kaupat sitten tehtiin joulukuun alussa, Isotalo kertoo.

”Mergertum hoiti hommansa”

– Valitsin Mergertumin yritysjärjestelyjen kumppaniksi hyvin pitkälti heidän lähestymistapansa ja ensimmäisen tapaamisen perusteella. He olivat alusta alkaen hyvin vakuuttavia ja ammattitaito sekä kattava kontaktiverkosto paistoivat selvästi läpi, Isotalo muistelee.

Rakennus Oy Isotalon tapaus on hyvä esimerkki siitä, mikä hyöty toimialaerikoistumisesta on yritysjärjestelyissä. Näin löytyi niin myyjää kuin ostajaakin miellyttävä ratkaisu.

– Mergertum poikkeaa muista vastaavia palveluita tarjonneista toimijoista nimenomaan toimialatietämyksensä avulla. Näin jälkikäteen sen arvon ymmärtää, varsinkin kun aiemmin oli ehkä tullut tehtyä se virhe, että oli yrittänyt edistää asiaa monella toimialalla hääräävien yritysten kanssa. Mergertumilla selvästikin tunnetaan rakennuspuolen markkinat erinomaisesti ja heillä on  hyvät kontaktit alan toimijoihin. Siis täysin oikeanlaiset työkalut tämäntyyppisen yrityskaupan järjestämiseen, Isotalo sanoo.

Kuten Isotalon sanoista käy hyvin ilmi, oikeanlaisen kumppanin löytäminen on yritysjärjestelyjen kohdalla ensiarvoisen tärkeää. Toki liiketaloudellinen ja juridinen osaaminen ja kaikki yrityskaupan tekniseen toteuttamiseen liittyvä perusosaaminen pitää lähtökohtaisesti olla kunnossa, mutta toimialakohtainen osaaminen on kuitenkin se, joka tuo toimintaan todellista lisäarvoa ja joka voi erottaa onnistuneen yritysjärjestelytoimeksiannon epäonnistuneesta.

– Loppupeleissä nämä asiat ovat kuitenkin ihmisistä kiinni ja sen oikean yhteistyökumppanin kanssa yleensä löytyy myös sopivat henkilökemiat. Mergertumin palveluihin olen ollut kaiken kaikkiaan tyytyväinen ja voin suositella heitä vilpittömästi ja varauksetta myös muille, Isotalo toteaa.

Rakennus Oy Isotalon yritysjärjestelysuunnitelmat saatiin onnistuneesti toteutettua noin puolessa vuodessa. Mikäli itse haluat sinun toimialaasi erikoistuneen yritysjärjestelyammattilaisen apua, tutustu palveluihimme ja pyydä meidät juttusille