Harkitsetko yrityksesi tulevaisuutta? Kartoita mahdollisuutesi.

Julkaistu 01.05.2018

Rakkaalla lapsella on monta nimeä – sanotaan. Niin myös ammattikunnallani. Yrityskauppias, yritysvälittäjä, yritysjärjestelijä. Kaikki tarkoittavat tavallaan samaa asiaa, mutta viimeisin – yritysjärjestelijä – antaa mielestäni parhaimman kuvan todellisuudesta. Projekteissamme on kyse yritysten ja niiden omistajien asioiden järjestelystä kohti tavoitteellista päämäärää.

Mietitkö, miten kehittää yritystäsi? Haetko kasvua vai mietitkö yrityksesi myymistä? Aiheuttaako liiketoimintasi tila tai markkinoiden tulevaisuuden näkymät päänvaivaa tulevan suhteen? Isoja asioita ja merkittäviä päätöksiä harkitessa eri vaihtoehtojen kartoittaminen on viisautta. Yritysjärjestelyvaihtoehtoja pohdittaessa vaihtoehtokenttä on laaja ja tällöin ulkopuolisen asiantuntijan näkemys on avuksi.

Tavoite ohjaa mahdollisuuksien kentällä  

On tilanteita, joissa omistajan kannalta hyviä ratkaisuja on useita erilaisia. Valitessa oikeaa väylää, ja sitä kautta kullekin parasta ratkaisua, tärkeintä on selkeä tavoite.

Jos tavoitteena on kasvu, voi orgaanista kasvua vauhdittaa järkevillä yritysostoilla. Kasvustrategiaa voi hyvin tukea myös pääomasijoittaja tuomalla sparraustukea sekä taloudellisia resursseja. Edelleen vaihtoehtona kasvun rahoittamisessa voi olla myös joukkorahoitus tai vaikkapa yhtiön listaus First North -kauppapaikalle.

Jos taas omistajan tahto on luopua yrityksestään, ovat vaihtoehdot erilaiset. Tilanteen salliessa yrittäjä voi siirtää omistustaan seuraavalle sukupolvelle. Myös yrityksen henkilökunnasta voi löytyä motivoitunutta ja osaavaa yrittäjähenkeä jatkamaan toimintaa. Myynti toiselle alan toimijalle tai toimialalle laajentavalle taholle voi olla hyvinkin tuottoisa vaihtoehto. Mahdollista on myös myydä vain operatiivinen liiketoiminta ja jatkaa esimerkiksi sijoitustoimintaa yhtiössä tai nauttia työnsä hedelmistä siirtämällä varoja henkilökohtaiseen käyttöön – verotehokkaasti ja eettisesti. Kaikki mainitut järjestelyt ovat realistisia vaihtoehtoja erilaisissa tilanteissa. 

Muutamaan sanaan tiivistäen: ratkaisukenttä on laaja. Edellä mainittu jaottelu on sekin pelkkä yksinkertaistus. Jokainen ratkaisuvaihtoehto tuottaa erilaisen arvototeuman ja lopputuloksen. Muuttujia löytyy siis paljon.

Kattava näkemys vaihtoehdoista on kaikkien etu

On suomalaisten yrittäjien etu, että heillä on yrityksen tulevaisuutta harkitessaan mahdollisimman kokonaisvaltainen näkemys erilaisista vaihtoehdoista ennen päätöksentekoa. Kaikkien osallisten etu myös on, että ehkäpä elämänsä suurimman järjestelyn edessä omistaja saa asiantuntevaa apua. 

Tästä syystä kehitimme vuosikymmenten kokemukseemme pohjaten Mergertum Explorer -palvelun – kartoituksen, jonka avulla yrittäjä saa objektiivisen näkemyksen eri yritysjärjestelymahdollisuuksista oman yrityksensä tilanteeseen sekä yrittäjän tavoitteisiin peilaten. Kaikessa yksinkertaisuudessaan: Mergertum Explorer antaa päätöksentekoon selkänojaa.

Tutustu kädenojennukseemme tästä linkistä

Terveisin yritysjärjestelyjen asiantuntija,

Sami Alatalo

Mergertum Oy